Premiat

Premiat 2018

_DSC9474-Edit.© May_Zircus.jpg
Sr. BENET CASABLANCAS DOMINGO

El Sr. Casablancas es va formar musicalment a Barcelona i a Viena, on va treballar, entre uns altres, amb Friedrich Cerha i Karl-Heinz Füssl. Llicenciat també en filosofia per la Universitat Autònoma de Barcelona i doctor en Musicologia per la mateixa universitat. Les seves obres, distingides amb nombrosos encàrrecs i premis (Ciutat de Barcelona, Musician’s Accord de Nova York, Premi Nacional del Disc del Ministeri de Cultura, Composer’s Sorra d'Amsterdam, JJ.MM. de Barcelona, Oscar Esplà, Ferràn Sors, etc.), són interpretades als principals països d'Europa, Canadà, EUA i Hispà-Amèrica per solistes, conjunts i directors de gran prestigi (London Sinfonietta, Ensemble Contemporainde Montréal, Arditti Quartet, Birmingham ContemporaryMusic Group, Tòquio Sinfonietta, Perspectives Ensemble New York, Oberlin Contemporary Music Ensemble, Trio à cordes de Paris, Grup Trobades de Buenos Aires, Solistes de Cadaqués, Ensemble 88 Maastricht, Ensemble Insomni de Utrecht, Leipziger  Streichquartett, BBC Symphony Orchestra, London Philharmonic  Orchestra, Orquestra Nacional d'Espanya, Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, etc.). La seva obra 'The DarkBackward of Estafi', per a orquestra, va ser finalista del Prix de Composition Prince Pierre de Monaco 2007.

Des de molt primerenc combina la composició amb la docència i la recerca. Assessor de diferents institucions i patró de diverses fundacions, ha publicat nombrosos articles sobre temes històrics i analítics, així com el llibre 'L'humor en la música. Broma, paròdia i ironia' (Reichenberger, 2000). Ha estat responsable de matèries teòriques en diferents conservatoris del país, Director pedagògic de la JONC (Jove Orquestra Nacional de Catalunya) i professor associat de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, sent requerit amb freqüència com a jurat en concursos de composició i interpretació musicals europeus i desenvolupant una intensa activitat com a professor convidat en diferents centres d'àmbit internacional. Actualment manté la seva estreta col·laboració amb els 'Cursos d'Especialització Musical' de la Universitat d'Alcalá d'Henares. En 2002 va assumir l'adreça del Conservatori Superior de Música del Liceu, una responsabilitat que avui compagina amb la composició i la recerca. Ha impartit masterclass a Nova York, Viena, Munic, Apeldoorn, Buenos Aires, Brussel·les, Tòquio, Malmö, Sant Petersburg, el Caire, entre d'altres. 

La seva àmplia producció, presidida per la cerca d'una radical independència personal i estètica, abraça els gèneres i formats més diversos. D'aquesta la crítica ha destacat la preocupació per equilibrar rigor constructiu i força expressiva, tremp dramàtic i registre lúdic, en el marc d'un discurs en el qual conviuen un llenguatge harmònic progressivament lluminós, la viveza rítmica, un creixent refinament tímbrico i el virtuosisme de l'escriptura instrumental. Amb motiu de l'el seu 50 aniversari la temporada 2006-07 li van ser dedicats sengles concerts monogràfics dedicats a la integral de la seva música per a piano, a càrrec de J. Masó i M. Villalba (Girona), posteriorment gravada en disc, a la música per a petites formacions i vocal (Homenatge a Benet Casablancas, Auditori Josep Carreras de Vila-seca) i a la música de cambra, pel GrupModus Novus, sota la direcció de Santiago Serrate (Madrid i Sabadell). Actualment treballa en tots dos encàrrecs per Arditti Quartet, el Grup Modus Novus i el Cor de cambra del Palau, així com en una nova obra per a orquestra. Entre les reposicions recents destaquen les de 'Alter Klang' (Orquestra Filharmònica de Gran Canària, 2007; National Youth Symphony Orchestra  of the Netherlands, 2008; Malmö Symfoni Orkester, 2009; Orchestre National  de Belgique, 2009), 'Tres Epigrames' (Orquestra de la RTVE, 2007), 'New Epigrams' (Contemporary Music Ensemble Oberlin, Ohio, 2007) i 'Set Escenes  de Hamlet' (BBC Symphony Orchestra, 2008). 

L'any 2007 va ser distingit amb el Premi Nacional de Música que atorga la Generalitat de Catalunya, el major reconeixement que concedeix el govern regional en aquest terreny.


Director Acadèmic del Conservatori Superior de Música del Liceu (2002-2014), centre del qual segueixo essent Conseller Artístic.


Ha estat nomenat Compositor en Residència de la Orquestra Simfònica i Nacional de Catalunya durant les temporades 2013-14 i 2014-2015. 


Al novembre de 2013 va ser distingit amb el Premi Nacional de Música 2013 que atorga el Ministeri d'Educació, Cultura i Esports, per 'la maduresa que ha aconseguit amb la seva obra, així com per la diversitat de gèneres que abasta i pel seu gran abast internacional'.

  • https://www.facebook.com/ROTARY-CLUB
  • https://www.instagram.com/rotarysaba

© 2019 Rotary Club de Sabadell.